sâmbătă, 28 august 2010

La maaasaaa!



Aseara am organizat in bucataria de pe palierul meu o cina internationala.
Adica oameni din vreo 10 tari au pregatir o mancare vegetariana traditionala, specifica natiei lor.
Austria, Spania, Franta, Italia, Jamaica, SUA, Germania, Mexic, Olanda, Norvegia si eu.
Eu am pregatit o tocanita de dovlecei, mult aprecita pentru simplitatea si vitaminele ei. Alte mancaruri: cheas-ul frantuzoaicei, tortillas, guacamole, pizza, kasnock'n din Austria, salata de boeuf etc.



Tot o fost buun...next time fac bulz!

Today's Norwegian thing is: baitza in apa rece de la varsta frageda
Copiii oamenilor astora sar in apa de 18 grade fara remuscari, iar eu intru pana la genunchi si mi se pun carcei...

joi, 26 august 2010

şi aşa...


Am început On the Road de Kerouac. Asta mi-a amintit că trebuie să mai scriu ceva şi eu...pentru mine...iar aici pentru voi.

zilele trecute...

Am vizitat lacuri, am mancat fragi şi mure. Am urcat pe un vapor, m-am legănat patru ore printre insuliţe, stânci şi porturi cu sirene din porţelan ieşind din pereţii caselor. A început să-mi placă senzaţia când în sfârşit au tăcut toţi studenţii, când auzeam doar valurile, pescăruşii şi în mintea mea bolero :)

Am băut ceai negru înfăşurată într-o patură roşie după ce am văzut Othello interpretat de actori nomazi, dar profesionişti.


M-am plimbat cu o domişoară nonconformistă din Austria, Kerstin, prin centrul oraşului, am mâncat bomboane cu rom şi mi-a povestit cum s-a îndragostit de iubitul ei, iubit care e şi el aici cu ea. Atunci m-am gândit că poate fi un colţişor romantic: peisajul, ceaiul şi teatrul...
-Indianco...ce bafta ai avut cu Dan, şi el cu tine!-

Am fost la cinema. Filmul - Inception. Final deschis...ce atâtea întrebari?

Am fost prezentă la cursuri pentru că îmi plac, nu pentru că trebuie! Pentru că profii îşi fac meseria cu pasiune, nu dictează, cu recită din propriile cărţi pe care te pun să le cumperi şi sunt de doi bani. Pentru că profii sunt apropiaţi de studenţi şi chiar dacă au mai bine de 20 de ani vechime încă sunt amuzanţi, zâmbesc şi vorbesc în "slang" = argou. ex.: it's a bummer, the duke was a top dog, silly twat...şi sunt doar de la British studies, ar trebui să auziţi limbajul de la Beat culture :))

Am observat că aici lumea zâmbeşte pe stradă. Că bătrânii îşi împing bicicletele cu spor la deal, şi uită de frâne la vale. Că toţi stiu engleza. Că se organizează forşpil(nu vă gândiţi la prostii), e doar o petrecere înainte de petrecere în casa cuiva. Asta pentru că e scump să bei în pub, deci e sănătos pentru buzunar...
să fie o...Norwegian thing? hmm...

Am...încheiat pe seara asta! God natt!søte drømmer!

duminică, 22 august 2010

3 cursuri = 30 credite

După cum am mai spuuus...am trei cursuri; fiecare are 10 credite.

Două sunt predate de acelaşi profesor: British Studies şi The dramatic genre in a changing world.
Un nenea tare fain căruia îi place să divagheze, să facă glume pe seama britanicilor (el e scoţian)să râdă scurt şi horcăit. E lector de mai bine de 25 de ani şi am aflat de la o veche studentă că e cel mai bun de la secţia de engleză!
Am o groază de citit, teatru, romane, poezii, critică. Abia aştept! :D

Beat culture - literature and art despre care v-am mai spus are şi el o asistentă drăguţă, pasionată de ceea ce face şi cu o engleză brici.
Vineri am făcut un tur al Universităţii care...am uitat să vă spun este un muzeu!Conţine colecţia de artă americană - beat culture a doua ca mărime din lume. Toţi pereţii sunt plini de picturi şi colaje. Statuete şi scupturi din cuie ruginite, cutii şi bucăţi murdare de lemn sunt prezente în multe încăperi. Beat - batut de soartă...aşa considerau membrii acestul curent artistic undergound ce şi-a luat avânt în anii 50 ca urmare a războiului, ca urmare a transformării americanilor în marionete pudice şi materialiste. Oamenii aştia, un fel de precursori ai hipioţilor, alcoolici, drogaţi şi scrântiţi erau posedaţi de un 'carpe diem' care le permitea să 'atace pânza-lemnul sau cuiul' (citez profa) şi să-şi verse emoţiile dintr-o zvâcnire violentă sau plăpândă a pensulei sau daltei sau a lipiciului.

Pânze negre cu proeminenţe de vopsea...smoala.
Vopsele în culori tari. Cuie înfipte în lemn, ruginite, contorsionate. Interesant!
De citit - 'On the road', 'Howl', 'Naked Lunch'



Ploua cu soare şi curcubeul dublu îmi spune că va reveni căldura şi şansa de a înota în Marea Nordului!

Acum fug să mă plimb cu un vapor...

miercuri, 18 august 2010

17.08.2010

Trec repede la ziua de marţi pentru că vreau să-mi intru în ritmul de zi cu zi.

Am găsit 50 de coroane pe jos!

Asta pentru că mi-am pierdut umbrela! :)) M-am zis că o să-i păstrez până în ultima zi, iar atunci să cumpăr un cadou părinţilor sau cuiva deosebit...mai văd până atunci.
Concert rock! Mult mai bine ca ieri...au şi melodii în engleză. A plouat şi o mare de pelerine albe şi-a întins măinile spre scena.



Mi-am luat cardul de student! Pot să scot copii xerox, să printez sau să scanez cu el fiindcă are 50 de coroane pe el.
OK...explicaţie!
1 nok (coroană norvegiană) = 0,53 ron
1 nok = 0,13 euro
80 nok = 10 euro
Iar eu am cheltuit...min. 100 nok pe zi....
Chiria e 2600 nok, peste 300 euro.
Internetul 100 nok.

Acum să vedeţi cum arata camera mea :D







Today’s Norwegian thing iiis: norvegienii au nevoie de spaaaţiu
Pentru că şi deoarece: norvegienii te împing şi te cotuie (nu numai la concerte) şi nu îşi cer scuze...ruuuşine!
Ştiu că se întâmplă peste tot asta...dar aşa văd cu unii oameni nu sunt oameni în Norvegia :P
16.08.2010

Deschiderea anului universitar




Aici se începe cu ploaie şi cu pelerine gratuite cu sigla universităţii. Aici se începe cu jazz pe o scema maaaare. Cu vorbele rectorului ce se adresează mai întâi studenţilor străini în englezi şi doar apoi o dă pe norvegiană.



Aici se vorbeşte mult, dar cu măsură, despre globalizare şi despre conflicte, despre sărăcia materială, dar şi spirituală a unor popoare. Despre schimbare.
Se organizează târg de ONGS-uri, de job-uri (din păcate doar pentru vorbitorii de norvegiană), mic-dejun - paste la preţ mic, curs introductiv pentru studenţii străini unde primeşti toate informaţiile esenţiale unei şederi plăcute în Kristiansand. Poţi avea parte de consiliere profesională, psihologică şi poţi vorbi cu pastorul dacă te simţi deprimat...mda...s-au gândit oamenii la toate cele. Curs de IT, curs de limbă norvegiană etc.

Seara concert techno şi hip-hop norvegian...interesant


Peripeţie!
Am fost rugată să-mi las umbrela afară înainte de a intra în perimetrul concertului (avem şi brăţari speciale pentru festivalul studenţesc, deci e treabă serioasă măi!) Mi-am lăsat-o că doar în Norvegia nu se fură, nu? Ba daaa! La plecare...ia umbrela de unde nu-i. Era un morman mare de alte umbrele părăsite. Toţi mă îndemnau: ia alta! Ia una mai bună! Ia-o măi că şi ţie ţi-au luat-o...chiar şi paznicii mi-au sugerat un schimb...aşa că am luat o umbrelă la întâmplare...

Am râs de întâmplare şi de conştiinţa mea pătată cu polonizi, germani şi alte naţii...apoi am dansat până la două în barul universităţii.

Today’s Norwegian thing iiis: alcoolul scump...berea - 50 coroane la concert...15 în supermarket (desigur nu ai voie cu băutură proprie la concert)
15.08.2010

Odderøya – insula dulce

Ora 12 a venit, noi pe insulă-am pornit!
A fost ceva de urcat până în vârf, dar am avut un ghid fain şi destule opriri pentru a putea să răsuflăm în voie.
Insula a fost folosită ca bază militară şi pentru a separa populaţia atinsă de holeră de restul oraşului. Cele două spitale, câteva tunuri şi vechiul cimitir încă mai există şi pot fi vizitate gratuit. Şi accesul pe insulă e gratuit! Seamănă un pic cu grădina botanică din Cluj...numai că printre copaci vezi marea şi nu un gard. :)



Zmeură şi fragi, levănţică şi pini...parcă sunt în Braşov...dar aici se simte parfumul mării.

Ghidul ne arată o insulă mai mică în apropiere pe care se obişnuia să se ardă diverse lucruri de pe vapoare prin 1830 pentru a inlătura pericolul unei noi epidemii.
Ce privelişte!
Ce bune sunt waffls :D cu gem ....mmmm



Today’s Norwegian thing iiis: caşcaval maro
pentru că şi deoarece: brunost – caşcavalul maro, din lapte de capră şi de vacă ... e dulce.

P.S. am mâncat un fel de chiftele cu cranberry sauce...adică dulceaţă...şi recunosc mi-a plăcut carnea dulce...Norway is sweet!

marți, 17 august 2010

smak på byen - aromele oraşului

14.08.2010

Tusen tak! – mulţumesc mult!
Mulţumesc tuturor celor care m-au îmbărbătat înainte de plecare, celor care s-au gândit la mine când eram sus, la vest sau mai la nord de România. Mulţumesc celor care citesc în general şi celor care citesc jurnalul meu.

Day three!

Turul oraşului.
Ca să ajung în centru trebuie să merg cu pejosul vreo juma de oră, peste un pod, peste un râu şi peste mare în acelaşi timp.
Tot oraşul este format din dreptunghiuri, adica nu te pierzi atât de des. Doar că...vezi numai case în acelaşi format, deci nu îţi poţi lua repere clare cîteodată, iar numele gate-urilor (străzilor) îţi răsucesc limba.

Frumosul centru vechi.
Primăria este o fostă puşcărie, iar în faţa ei stă mândru privind spre luceafărul de seară, un căpitan brav al Kristiansandului.
Trec la o istorie mai recentă, adică HM, McDonalţ şi alte firme de care e plin centrul.


Plin de reduceri, dar totul prea scump pentru studentul european şi nu numai.
Am vizitat fortăreaţa care ne-a oferit în aceeaşi seară o petrecere, piaţa cu peşte proaspăt, biblioteca, teatrul şi cinematograful. Am aflat de un bar drăguţ unde sunt organizate jam sessions...so...yey!
Apoi mi-am luat o ditamai cutia cu tacâmuri, farfurii şi altele trebuincioase în cămin...vreo 6 kg...şi am cărat-o juma de oră până la “Capătul Pământului” cum numim noi căminul nostru Roligheden.
M-am trântit în pat şi nu, n-am uitat de party...care a fost interesantă.
I-am făcut cunoştinţă berii şi vinului cu April din Nebraska, 19 ani...două guri nu mai mult.



Muzica...not d’n’b that’s for sure...Shakira, remixuri, techno stuff...mdeah
Măcar nu te saturi de vorbit, mereu afli ceva nou despre o ţară sau despre cineva.
Bine...unii oameni sunt tare obositori, mai ales cei care nu stăpânesc bine engleza, dar noroc că sunt din Spania sau Italia, deci îi înţeleg chiar dacă ei nu vor să fie înţeleşi :P

Today’s Norwegian thing iiis: aici nu se fură măh!
pentru că şi deoarece: oamenii sunt destul de bogaţi ca să-şi lase bicicleta în mijlocul trotoarului fără lanţuri şi lacăte. Oamenii sunt destul de cinstiţi încât să nu le fure! Oamenii sunt oameni în Norvegia.

luni, 16 august 2010

God dag! - servus toc :))

13.08.2010

Turul campusului.
Clădiri peste clădiri. Un fel de FSEGA...adica Universitet I Agder - Universitz of Agder arata ca un hotel, ca o banca. E curată şi bine pusă la punct. Coordonatoarea e amuzantă şi mereu dispusă să-ţi răspundă la întrebări (ceva ce întâlneşti mai rar în România)
Organizaţia studenţească este cu adevărat vocea studenţilor. Preşedintele este pătit, au maşini din partea universităţii şi au o groază de activităţi atât pentru studenţii internaţionali cât şi pentru cei norvegieni. Vreau să mă infiltrez şi să prind cţte ceva de folos şi aplicabil în ţărişoara nostră.

Cursurile sună bine, dar se suprapun...
Voi lua un curs de Beat culture (cine nu ştie ce-i să caute pe wikipedia că acum n-am timp să explic :P )Examenul va fi o lucrare la alegere: scrisă, pictată, sculptată etc.

Aici trăieşti din carduri: card pentru maşina de spălat, card de identitate pentru studenţi, card cu bani..căci da...banii sunt în gandul tuturor.
"Scump!" este unul din cuvintele des pronunţate aici.
"Curat!" este altul.
"Waaaa!" altul...
Waaaa! case albe din lemn.
Waaaa! Marea Nordului.
Waaaa! Păpuşi pe toate străzile = fetiţe blonde, oameni care te fac să crezi că sunt albinoşi.
Waaaa! 10 euro o bere.
Waaaa! Am primit un USB gratis.

etc.


Today's Norwegian thing iiiis: coţofene şi pescăruşi
pentru că şi deoarece: în Braşov aven porumbei, în Cluj ciori, iar în Kristiansand coţofene (păsări negre cu un pic de alb, mai mari cu o coadă lungă)

Mai scriu şi mâine ce am făcut ieri...acum merg la un concert în campus pentru că e festivalul de început de semestru!


Vi snakkes! - Talk to you later!

12.08.2010

Linişte!
Auzi? Liniste...
Uite!
Vezi? E peste tot...
Norvegia!
Chiar? Norvegia...

Cam aşa a fost conversaţia mea cu mine în primele două zile.

Dar hai sa o luam de la început...ora 1:00 a.m. cu maşina până la Otopeni. La 7:00 a.m. avionul spre Amsterdam. Vruuum Vruuum (sunetul motorului), waaa-waaa (plâns de bebeluş), încotro mergeţi domnişoară (vocea vecinei de scaun care zboară pentru prima dată şi vrea ceva ce nu pot să-i ofer, conversaţie). Stau la geam! Carpaţii...minunat...Tâmpa! Nori şi norişori...vată pe băţ...Tăniuţ...o să-mi fie dor de toţi.
Turbulenţe... pe cuvânt...nu mi-a fost frică :))
Amsterdam...culturi triunghiulare şi dreptrunghiulare şi trapezoidale...o pătură cu mii de cârpituri..geaca de blugi a lu’ Vio...
Un aeroport imens, dar trebuie să ajung la poarta B20. Un angajat cu faţă de turc îmi cere paşaportul şi zice că îmi este vecin, eu îl întreb dacă e din Ungaria... "aventura asta m-a obosit rău”
După o întârziere de o oră fiindcă cică nu mergea o ştergătoare...clar, nimic mai grav, m-am îmbarcat într-un avionaş.

Daţi-mi toţi câte-o aripă şi să fim pe lume fraţi!


M-am găsit cu încă 11 copii de prin Elveţia, SUA, Germania şi o tipă din Iran. Superb!
Eram deasupra norilor, mării, insulelor, vaporaşelor. Am ajuns în Kristiansand în aprox. o oră într-un aeroport minuscul. Am aşteptat încă o oră autobuzul şi i-am învăţat pe ceilalţi un joculeţ să ne memorăm numele. OSUBB ştie ;)

Found our buddies and went home!
Noua mea casa pentru patru luni...Roligheden, greu de pronunţat, greu de ajuns, greu de imaginat că nu am încă 4 colegi de cameră...sunt singură. Văd un colţ de mare. Văd pescăruşi şi case albe...multe case albe.

Baia şi bucătăria o împart cu încă trei persoane: un iranan, o spanioloaică şi o tipă din Bolivia.
Pe birou stă Borsec (broscuţă de pluş) Borsec priveşte spre dealurile cu licurici.
Borsec vrea în Marea Nordului. Vrea să se plimbe. "Mâine Borsec...promit!"

În fiecare zi o să scriu ceva ce este absolut norvegian în secţia..să-i spunem: Norwegian thing :)

Today's Norwegian thing iiiiiis: white houses!
pentru că şi deoarece: acum hăt ani pe când existau oameni săraci în Kristiansand doar oamenii bogaţi aveau bani să-şi vopsească casele în alb. Unii îşi vopseau doar o latură...iar restul alte culori.
that's all the norwegian trivia for now!
http://www.youtube.com/watch?v=ebqdwQzmSHM http://www.youtube.com/watch?v=AkJf0md1kG8